Saturday, April 14, 2012

Verantwoordelijkheid veiligheid Surobi overgedragen aan Afghanistan

Afghaanse veiligheidstroepen hebben deze week de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het district Surobi van de provincie Kabul, in het noordoosten van Afghanistan, overgenomen van Frankrijk.

Dat meldt het persagentschap Khaama. Surobi werd sinds 2006 gecontroleerd door troepen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO uit Frankrijk.

De overdracht ging donderdag gepaard met een ceremonie die werd bijgewoond door Bernard Bajolet, de Franse ambassadeur in Afghanistan.

Hij zei: “De verantwoordelijkheid voor de veiligheid en special operations is de afgelopen maanden in handen gegeven van Afghaanse veiligheidstroepen.”

Bernard sprak verder zijn vertrouwen uit in de vaardigheden van de Afghaanse veiligheidsdiensten en zei dat ze in staat zijn de veiligheidsverantwoordelijkheid over te nemen in Afghanistan.

De verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het overige deel van de provincie Kabul werd vorig jaar al overgedragen aan Afghanistan.

Een aantal Franse troepen zal in Surobi aanwezig blijven als trainers om de Afghanen te ondersteunen.

Frankrijk zal verder steun aan Afghanistan blijven verlenen op basis van een strategische langetermijnovereenkomst tussen Kabul en Parijs.

Ongeveer 500 franse troepen zullen uit Surobi vetrekken door de voltooiing van de transitie in het district. De Franse troepen zullen in de tussentijd niet deelnemen aan militaire operaties.

Momenteel zijn ongeveer 3.400 militairen uit Frankrijk voor de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan gestationeerd.

Parijs is van plan de komende jaren haar militairen stapsgewijs uit Afghanistan terug te trekken.

De tweede fase van het transitieproces in Afghanistan is voltooid.

Momenteel werken Afghaanse functionarissen en de NAVO aan een schema voor de derde fase. Deze fase wordt in de nabije toekomst verwacht.

Bij de NAVO-ontmoeting in Lissabon van 2010 is bepaald dat voor het eind van 2014 Afghaanse veiligheidsdiensten in heel het land de verantwoordelijkheid voor de veiligheid hebben overgenomen.

Khaama schrijft: "Based on NATO treaty which was decided in Lisbon in 2010, Afghan security forces are due to take over security responsibilities in all the regions of the country by the end of 2014."


Video NAVO in Kapisa en Surobi
De onderstaande video "NATO in Afghanistan - Moving on in Kapisa and Surobi" van de NAVO over de Franse troepen in de provincie Kapisa en het district Surobi werd op 11 april 2012 op You Tube gepost.

Het bijschrift luidt: "Despite an attack on French trainers by two rogue Afghan soldiers, the French and the Afghan army have managed to maintain a good working relationship. The French are based north from Kabul in the province of Kapisa and the district of Surobi."