Wednesday, September 14, 2011

Aanvallen Kabul na 20 uur strijd beëindigd, dodental opgelopen tot 27

Het aantal doden van de aanval van de Taliban in de Afghaanse hoofdstad Kabul is opgelopen tot 17. Veiligheidsdiensten hebben na 20 uur strijd in de ochtend een eind weten te maken aan de aanvallen van Taliban-strijders.

(Update: Ondertussen heeft generaal John Allen, de bevelhebber van de International Security Assistance Force (ISAF), gezegd dat er 27 doden zijn gevallen bij de aanvallen in Kabul.

Het Afghaanse persagantschap Pajhwok meldt: "Twenty-seven people -- 11 civilians, five police officers and 11 insurgents -- died in the 20-hour battle that ended on Wednesday morning, Gen. John Allen told a joint news conference with NATO senior civilian representative, Simon Gass.")

Errder woensdag meldde ToloNews dat er onder de doden vier burgers en vier Afghaanse agenten zijn. 17 mensen raakten gewond, zo bericht TOLONews, waaronder 9 agenten en 8 burgers.

De NAVO zegt dat 6 personeelsleden van de International Security Assistance Force (ISAF) gewond zijn geraakt. Dat zou het totale aantal gewonden op zeker 23 brengen.

De ISAF zegt dat er 11 burgerdoden vielen bij de aanvallen, waaronder 3 kinderen.

Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn al de 6 aanvallers gedood die zich in het flatgebouw hadden verschanst. De aanval werd in totaal uitgevoerd door 9 militanten.

(Later op de dag meldde de ISAF dat 11 aanvallers zijn gedood).

De aanval begon gisteren. Opstandelingen vuurden raketgranaten af op overheidsgebouwen, het hoofdkwartier van de NAVO en de ambassade van de Verenigde Staten. Zelfmoordaanvallers vielen politiehoofdkwartieren aan.

De laatste aanvallers werden na 20 uur strijd uitgeschakeld. Ze hadden zich verschanst in een flatgebouw in aanbouw vanwaar ze vuurden. Veiligheidstroepen omsingelden het gebouw en kamden het vervolgens uit.

Volgens Amerikaanse functionarissen werd de aanval uitgevoerd door het Haqqani-netwerk, dat nauwe banden met de Taliban heeft.

(Waarschuwing: de video bevat beelden van dodelijke slachtoffers)