Wednesday, May 2, 2012

Aanslag Taliban in Kabul na vertrek Obama uit Afghanistan

De Taliban hebben woensdagaochtend, kort na het vertrek van de Amerikaanse president Barack Obama uit Afghanistan, een zelfmoordaanslag gepleegd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Er vielen zeker 7 doden en 17 gewonden.

De aanval werd uitgevoerd door vier aanslagplegers en was gericht tegen de compound “Green Village”, waar veel buitenlanders in Kabul zijn gehuisvest.

Slachtoffers
Onder de doden zijn 5 Afghaanse burgers en een Nepalese bewaker, zo meldt TOLO News. Bij de aanslag waren vier aanvallers betrokken, ook zij zijn omgekomen.

Pajhwok maakt melding van de dood van een student en van een beveiliger uit Nepal. Ook een Afghaanse bewaker zou zijn gedood.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er zeven doden vielen, waaronder vier burgers in een passerende auto, een bewaker op de compound, een student en een persoon die te voet in de buurt was, aldus The New York Times.

Een aanslagpleger had het met zijn bomauto gemunt op de ingang van een compound voor buitenlanders in het oostelijke deel van Kabul, aldus TOLO.

Zeker vier Afghaanse burgers, waaronder een kind, stierven in hun brandende auto buiten het complex.

Onder de 17 gewonden zijn zeker 10 Afghaanse studenten. Ook een aantal Nepalese beveiligers liepen verwondingen op.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse zaken meldde later op de dag dat een aanvaller met een bomauto eerst een explosie veroorzaakte.

Nog drie anderen drongen het gebouw binnen waar één van hen zijn bomvest tot ontploffing bracht.

De andere twee werden na een vuurgevecht dat bijna vijf uur duurde door bewakers en veiligheidsagenten doodgeschoten.

De compound staat bekend onder de naam “Green Village” en wordt gebruikt door internationale organisaties, waaronder personeel van de Verenigde Naties, aldus TOLO.

Het persagentschap Pajhwok bericht dat luitenant-generaal Mohammad Ayub Salangi, de commandant van de 101st Asmayee Police Zone, zei dat de aanslag plaatsvond op een militaire basis van de International Security Assistance Force (ISAF).

Salangi vertelde aan Pajhwok dat een student en een Nepalese bewaker op het militaire kamp onder de doden waren van de ontploffing.

Hij zei verder dat vijf burgers, waaronder een leerling, en een Nepalese bewaker op de militaire basis onder de doden zijn. 11 burgers en 6 Nepalese bewakers raakten gewond.

Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde in een verklaring dat de aanslag werd uitgevoerd door militanten die een internationaal gastenverblijf van een Brits militair kamp binnen probeerden te dringen, aldus Pajhwok.

Pajhwok meldt ook dat het om Green Village gaat, in het 9de politiedistrict in de wijk Qabil Bai, aan de Khwaja Rawash Road.

Bezoek Obama
De aanslag vond binnen minder dan twee uur plaats na het vertrek van Barack Obama uit Afghanistan. De Amerikaanse president bracht een verrassingsbezoek aan het land.

Hij bezocht het land om een langetermijnovereenkomst te tekenen met de Afghaanse president Hamid Karzai.

Daders en motief
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Volgens TOLO News zeiden de Taliban in een verklaring dat de aanval een “reactie was op het verrassingsbezoek van Obama aan Afghanistan”.

Bij de aanval, die vier uur duurde, waren vier aanvaller betrokken. De aanslag eindigde om 10:15 uur (Afghaanse tijd) toen de vierde en laatste aanvaller zich opblies in een onbewoond gebouw op de compound.

De politie van Kabul zei dat de eerste aanvaller omkwam toen hij zijn bomauto tot ontploffing bracht bij de poort van het gebouw. De tweede blies zich waarschijnlijk op in het kamp. De derde werd neergeschoten door bewakers.

Het was de tweede grote aanval van de Taliban in minder dan drie weken in Kabul.

Volgens verslaggevers toont dit aan dat de groepering in staat is nog steeds in de zwaarbeveiligde Afghaanse hoofdstad toe te slaan, ook als de beveiliging is opgevoerd vanwege het bezoek van Obama.





Zie ook:
36 Taliban en 8 militairen gedood bij aanvallen op Kabul en andere steden